MOLNÁRBETON Betongyártó és Kereskedelmi Kft. - úszóbeton platformok

Speciális, nagy teherbírású, biztonságos, karbantartást nem igénylő, tartós, könnyűsúlyú, úgynevezett lebegő-úszó alapzatok kifejlesztésére került sor, melyek módozatai alkalmasak arra, hogy álló- vagy folyó vízen használhatóak legyenek. 

A projekt folyamán kiemelt fontosságú célként szerepelt, hogy a kikísérletezett alapzatok elsüllyeszthetetlenek legyenek karbantartás, szivattyúzás és algátlanítási munkálatok nélkül. Továbbá a gyártásra került pontonok teljesen tűzállóak, szerkezetileg biztos alapot képezzenek dilatációs mozgás nélkül. Élettartamra vonatkozóan múlják felül bármely felépítmény élettartamát. Mobilitás tekintetében bármilyen távolságra szállíthatók legyenek, vízen és szárazföldön egyaránt. Közmű bekötésére is alkalmasak legyenek, gyártásuk pedig környezetbarát, nem toxikus anyagok felhasználásával történjen. 

Az úszóbeton platformok kiépítését a tudományos irodalom áttekintésével kezdtük el, felmérve a lehetséges lehetőségeket. A műszaki megvalósíthatóság alapján kiválasztottunk néhány olyan megoldást, melyek felhasználásával sikeresen építhetünk ki szilárd, terhelhető úszó felületeket annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mobilitást elérjük. 


a felvétel a Molnárbeton Kft. által kifejlesztett úszó-lebegő betonplatform sajtóbemutatóján készült

Közismert tény, hogy a beton egy rendkívül ellenálló, szilárd, terhelhető, és nagy variabilitással formálható szerkezeti anyag. Sajnos megvan az a hátránya, hogy merevségéből és testsűrűségéből adódóan nem úszik a vízen. Ezt a hátrányát ellensúlyoztuk olyan megoldások megvalósításával, melyek már ismertek a szakmai irodalomban, de még nem alkalmazták őket úszóbeton platformok kialakításában. 

Elsősorban meg kellett terveznünk az úszóbeton platformok formaiságát, milyen felületeket szeretnénk elérni, mekkora elemekből kívánjuk felépíteni a platformot, mennyire legyen mobilis, szétszedhető, szállítható, vagy legyen fix, stabilan telepített. Másodsorban ki kellett alakítanunk azokat a kritériumokat, melyek meghatározták a felépítmény, vagy platformok hasznosíthatóságát, az alkalmazási köröket. Ilyen kritériumok voltak a vízállóság, nyomó- és hajlító szilárdság, korrózióállóság, sósvízstabilitás, fagyállóság, U.V. állóság, terhelhetőség. 

A megvalósítás során második csoportot a kritériumok között a gazdaságosság határozta meg. Ki kellett számolnunk, hogy milyen költséggel tudjuk megvalósítani az úszóbeton platformokat, azok milyen időintervallumban hasznosíthatóak, milyen karbantartást, vagy teljes újjáépítést igényel. A megvalósíthatóság kérdése a platformok kikönnyítését is meghatározta, vagyis milyen társított szerkezeti anyagokat kell alkalmaznunk ahhoz, hogy a beton platformok ússzanak, ezeknek mekkora a költsége, és az elérhetősége. A beton elemek öntésekor figyelembe kellett vennünk az adalékanyagok szerepét és mennyiségét, valamint ezek költségét, melyeket az első kritériumsorban meghatározott tulajdonságok eléréséhez voltak szükségesek (vízállóság, nyomó- és hajlító szilárdság, korrózió állóság, sósvíz stabilitás, fagyállóság, U.V. állóság, terhelhetőség). 

A tervezés során abból indultunk ki, hogy a beton platformokat ahhoz, hogy ússzanak, ki kell könnyíteni, vagyis könnyűbeton platformokat kell építenünk. Annak érdekében, hogy a víz sűrűségének és felületi feszültségének, valamint a platform felületére gyakorolt felhajtóerejének eredőit kihasználjuk, a betonhoz kikönnyítő adalékokat kell adnunk. A kikönnyítéshez használt anyagok lehetnek műanyag szálak, szövetek, műanyag habok, szerves, természetes rostanyagok, finom porok, illetve a betongyártás során felhasználható habosító anyagok. Ezek felhasználásával előállított beton elemeink azonban nem feleltek meg azoknak a mechanikai követelményeknek (nyomó- és hajlító szilárdság, terhelhetőség), melyek a tervezett úszóbeton platformok használatba vételéhez elengedhetetlenek. 

Ahhoz, hogy az úszóbeton platformokat ki tudjuk építeni, meg kellett határoznunk, hogy milyen vastagságú és felületű platformokat építsünk nagy stabilitású, keménybetonokból. A tervezés során meghatároztuk a platformok méreteit, azok kapcsolódási módját, helyeit és számát, illetve a minimális kéregvastagságot, mely még alkalmas arra, hogy a feltételezett terhelést elbírja. Ezután fogtunk hozzá a kikönnyítés tervezéséhez. Ehhez különböző anyagok számba vételével képzeltük el. Ilyenek voltak a polietilén habok, PVC habok, polisztirol habok, habosított szerkezeti anyagok, mint betonok, fémhabok, impregnált fa- és papír habok. A kiválasztási szempontok voltak a sűrűség, stabilitás a víz és egyéb környezeti hatások ellen, kompatibilitás a betonnal és a bekerülési ár. A kiválasztási szempontok végül kizárták a szerves rostanyagokat, mint fa- és papír alapú impregnált habok, mert ezek a vízben kikezdhetőek lehetnek, és biológiai lebomlásuk a platform süllyedését okozhatják. A fémhabok nagyon drágák, nem alkalmasak az ipari hasznosításra, ezért egyetlen alternatívaként a műanyag habok hasznosítása maradt. Feltérképezve a műanyagok tulajdonságait, számítanunk kell olyan károsodásra, mely az U.V. sugárzás destruktív hatásai, a vízfelületeken megjelenő olaj szennyezettségek, illetve a vizek szennyező szappan tartalma miatt alakulhat ki. 

Az elérhetőség és az alacsony ár miatt döntésünk az égésgátolt polisztirol habra esett. Tisztában vagyunk azzal, hogy a legellenállóbb és minden hatással szemben legnagyobb stabilitást mutató műanyag hab a PVC, de ennek elérhetősége és magas ára visszaszorította az alkalmazhatósági sorban a második helyre. 

A méretezés és tervezés során meghatároztuk a korábban kialakított platformokhoz szükséges polisztirol habok mennyiségét, és beszereztük a megfelelőnek tartott minőségű paneleket. Sajnos tapasztalatunk szerint számos esetben olyan polisztirol hab panelek is kereskedelmi forgalomban vannak, melyek már degradálódtak, nyílt celláik beáznak, vagy porladnak, ezért gyors cserére szorulnak. A fejlesztés során kiépítettünk egy próbamedencét, melyben az általunk tervezett platformokat ki tudtuk próbálni, és a nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű polisztirol hab panelek cseréjét meg tudtuk valósítani. 

A fejlesztési tevékenységünk végére sikerült kialakítanunk úszóbeton platformokat, melyek merev, kemény, nagy teherbírású betonból készültek, és polisztirol hab panelekkel vannak kikönnyítve. A panelek egymással való összekapcsolódásának lehetőségét is megoldottuk, biztonságos, nagy felületek kialakítására lett lehetőségünk. A platformok hasznosítását modelleztük egy próbamedencében, melynek telephelyünkön való kiépítésével a fejlesztéshez felhasznált anyagok minőségi tesztjeit is elvégezhettük.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.