A K+F projekt következő szakaszában sikeresen megvalósult a szaporító és vizsgáló egységek kagylóegyedekkel történő betelepítése. A magyar jogszabályi követelményeknek – halfogási engedélyhez kötött tevékenység – eleget téve lezajlott a kagylók gyűjtése a Tiszából, illetve annak mellékfolyójából, a Bodrogból. A kagylógyűjtés során őshonos és invazív kagylófajokat azonosítottunk, melyeket biológus szakértők védettség alapján osztályoztak. A természetes vízkezelési technológiai rendszer szaporító és vizsgáló egységében a következő kagylófajok kerültek betelepítésre:

Folyami kagylók családjába (Unionidae) tartozó, védettséget nem élvező kagylófajok:

Unio pictorum (festőkagyló);
Unio tumidus (hegyes folyamkagyló);
Anodonta cygnea (tavikagyló);
Anodonta anatina (kis tavi kagyló);
Anodonta woodiana (amuri kagyló, vagy kínai tavi kagyló);

Vándorkagylók családjába (Dreissenidae) tartozó, védettséget nem élvező kagylófajok:

Dreissena polymorpha (vándorkagyló);
Dreissena buggensis (kvagga kagyló);

Corbiculidae (vagy Cyrenidae) családba tartozó, védettséget nem élvező kagylófajok:

Corbicula fluminea (nagy kosárkagyló);
Corbicula fluminalis (folyami kosárkagyló).

A szaporító és vizsgáló egységben kialakításra kerültek az akváriumok, a kagylók tárolását biztosító ketrecek, tálcák, az akváriumok vízellátását biztosító csőhálózat és a különböző gépészeti berendezések, mint például perisztaltikus szivattyúk, kompresszorok stb., az irányítástechnikai rendszer, valamint a monitoring rendszer.

A szaporító és vizsgáló egységben megkezdődtek a kagylókkal kapcsolatos laboratóriumi vizsgálatok, stressz-kísérletek, terhelési vizsgálatok. Különböző környezeti tényezők, illetve gépészeti üzemeltetési paraméterek mellett vizsgáljuk a kagylók vízminőségre gyakorolt hatását, többek között a lebegőanyag tartalom változását.

A laboratóriumi vizsgálatok keretében az akváriumok vizében kialakuló következő általános vízkémiai paraméterek kerülnek meghatározásra analitikai vizsgálatok, illetve on-line monitoring rendszer segítségével: fajlagos elektromos vezetőképesség, pH, oldott oxigén koncentráció, kémiai oxigénigény, lebegőanyag koncentráció, ammónium-nitrogén koncentráció (NH4-N), nitrit-nitrogén koncentráció (NO2-N), nitrát-nitrogén koncentráció (NO3-N), összes nitrogén koncentráció (TN), oldott ortofoszfát-foszfor koncentráció (PO4-P), összes foszfor koncentráció (TP).

Az akváriumok alján felhalmozódott, szennyezőanyag komponenseket tartalmazó kagylóürülék további kezelése érdekében ülepítési célvizsgálatokat hajtunk végre az „iszappal”.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.