Az üzemi kagylószaporító és tólevegőztető rendszer

A K+F projekt jelen munkaszakaszában elkészítettük az üzemi kagylószaporító és tólevegőztető rendszer koncepció, gyártási, gépészeti és irányítástechnikai terveit, majd a tervek alapján megépítettük a rendszert, valamint megtörtént az elkészült rendszer telepítése és üzembe helyezése is. A rendszer célja a kagylók természetes élővizekben történő nagymennyiségű szaporításához szükséges körülmények biztosítása és a tenyésztéshez kedvező vízminőségi jellemzők kialakítása.
A kutatási eredmények alapján a kutatás-fejlesztési projekt megköveteli a prototípus kagylósziget kifejlesztésén túl egy olyan technológia kialakítását, amely közvetlenül a tisztítandó természetes vagy mesterséges víztestre kerülve valósítja meg a természetes ökológiai szűrőrendszereken alapuló vízkezelést. Az úszóbetonon telepített technológia lehetővé teszi, hogy a kagylók lárvái kontrollált körülmények között kikerüljenek természetes környezetükbe, a megvalósítási helyszínen kijelölt tóba.

Ennek érdekében átalakításra került az előző szakaszban használt egyik kagylószaporító- és vizsgáló egység, mely daruzást követően került végső helyére az úszó betonszigeten. A kagylószaporító egységben képződő lárvák visszajutnak a tóba, így az állatok természetes körülmények között növekedhetnek.

A kagylók szaporításához és növekedéséhez szükséges környezeti paraméterek biztosításához megfelelő áramlási viszonyok kialakítása elengedhetetlen, ezt a prototípus kagylószigeten elhelyezett keverő berendezések valósítják meg, üzemeltetésükkel a tó felkeverhető. A kagylók számára létfontosságú a megfelelő oldott oxigén szint kialakítása, melyet a tólevegőztető alegység biztosít. A tólevegőztető rendszer gépészeti elemeinek és elektromos- és irányítástechnikai rendszerének telepítésére egy új konténer került létesítésre az úszó betonszigeten.


A tólevegőztető rendszer levegőigényét 4 darab kompresszor biztosítja, melyek az újonnan létesített konténerben kerültek elhelyezésre. Az egyes kompresszoroktól flexibilis csöveken keresztül történik a levegő szállítása a hozzájuk tartozó levegőztető mezőkig, melyre a finombuborékos levegőztetést biztosító csődiffúzorok vannak felszerelve. A levegőztetés nem csak a víz oldott oxigén szintjét növeli, de javítja a tó vizének elkeveredését is.
A tó fenekére lesúlyozott keretek helyét bójákkal jelöltük, melyek segítségével a keretek kiemelhetők, szükség esetén a diffúzorok membránja így tisztíthatóvá válik. Minden kerethez kialakításra került egy víztelenítő csonk, mely a víz felszínén lebegve helyezkedik el és az esetlegesen a membránon beszivárgó víz, illetve kondenzvíz eltávolítására szolgál. A tó oldott oxigén szintjének mérése úszó elemekre rögzített szenzorokkal történik, melyek alapján a levegőztetés vezérlése valósul meg, alacsony koncentráció esetén a levegőztetés automatikusan beindul.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.